Blekinge
Att köpa hus och lägenhet i Blekinge
Mitt i Europa och i Sveriges sydöstligaste hörn ligger Blekinge. Ett litet landskap, drygt 11 mil från öst till väst och inte mer än 4 mil mellan Östersjökusten i söder och Smålandsgränsen i norr. Blekinge brukar beskrivas som ett Sverige i miniatyr. Som en trädgård bjuder landskapet en skiftande natur på en liten yta. Här finns lummiga lövskogar som domineras av ek och bok. Djupa granskogar som omger spegelblanka sjöar. Åar som oftast flyter stilla, men på sina ställen forsar genom natursköna dalgångar.
Kulturlandskap med åkrar, ängar, hedar och hagar. Och mitt i detta omväxlande landskap ligger torp, byar och samhällen. Vid kusten ligger städerna jämt utplacerade, som uppträdda på ett pärlband. Blekinge förknippas ändå mest med hav och kust. En lång kust, ofta lövskogsklädd, med många vikar och vackra utblickar över glittrande vatten och skärgård. Landskapet tros just ha fått sitt namn av ordet bleke, lugnt vatten.
Vanligaste hustypen i Blekinge är trähus med traditionellt sadeltak i ett plan och inne i städerna bebyggelse med lägre byggnader och med putsade fasader i en- eller flerfamiljshus. Vi på City & Country Homes har stor erfarenhet av att hjälpa kunder köpa hus och lägenheter i Blekinge.
Att resa till Blekinge
Tåg och flyg. Flyg till Karlskrona och sedan tåget längs med kusten.
Att göra i Blekinge
Båtliv, fiske, vattensporter, kitesurfing, vindsurfing, vandring, cykling, paddling och hästsporter.
Klimatet i Blekinge
Blekinge – "Sveriges trädgård” har ett gynnsamt klimat, men läget vid havet medför också att man är mer utsatt för oväder än i områden längre in i landet.
Medeltemperaturen i januari varierar från omkring 0° på Utklippan till -2° i norr, medan den i juli är omkring 16° i hela landskapet. Den genomsnittliga årsnederbörden är minst, omkring 500 mm, på de yttersta öarna och störst, omkring 700 mm, dels i landskapets nordligaste delar, dels på Ryssberget längst i väster.
Maten i Blekinge
Med sin långa kuststräcka har fisk genom tiderna haft en betydande plats i Blekinges matkultur och främst rätter tillagade av sill/strömming, torsk, lax och ål. En välstekt sill/strömming med dill och persilja på grovt bröd, en middag med nyfångad lättsaltad torsk, potatis och citronsås eller varför inte en soppa gjord på ål eller lax med goda grönsaker. Men här finns så mycket mer. Blekinge rymmer trots sin litenhet ett stort utbud av en mängd produkter. Här finns det mesta inom grönsaker, rotfrukter, bär, fisk, kräftor, ägg, kyckling, gris, nöt och lamm. På senare år även getmjölkprodukter, vilt och struts. Till detta kan vi lägga till det som naturen själv bjuder på med bär och svamp.
Att äta efter årstid och välja mer närodlat är en förnuftig väg vid all matlagning. Alla led från jordbruk till livsmedelsindustri, handel och slutligen konsument måste agera så att detta blir möjligt.