Sverige

Sverige är ett land rikt på möjligheter; från Arktis i norr med sin midnattssol, till slotten i Skåne med dess mer kontinentala atmosfär. I norra Sverige kan man uppleva den frusna spänningen med Ishotellet i Jukkasjärvi, hundspann, isfiske, snöskoter och skidåkning. Längre söderut, kan man njuta av den långa kustlinjen med tiotusentals öar att utforska, eller en resa tillbaka i tiden på en kryssning på Göta kanal ombord på en ångbåt. Vi på City & Country Homes har stor erfarenhet av att hjälpa kunder köpa hus och lägenheter i Sverige.

Att köpa hus och lägenhet i Sverige

Typer av framförallt hus och lägenheter varierar genom landet och har sitt ursprung i vad för slags material som fanns att tillgå i området. För att bevara kultur och traditioner har numera kommunerna inom respektive landskap motsvarande krav på fasader och byggnadstyp i sina byggrättigheter, samt översikts- och detaljplaner. I norra Sverige är träfasader och trästomme det vanligast förekommande byggmaterialet och i mellersta Sverige och utmed östkusten putsade fasader, för att sedan åter övergå till träfasader och längst nere i Skåne är putsade fasader med s.k. stenhus, lättbetong och betong, vanligast förekommande byggmaterialet.

Köpprocessen för fastighet

Första steget är att anlita en besiktningsman för att besiktiga fastigheten. Om du inte är nöjd med vad besiktningsrapporten kommer fram till har du möjlighet att avsluta köpet, innan du drabbas av några andra kostnader. Om du vill fullfölja köpet, men undersökningen rekommenderar att du får offerter för de arbeten som ska utföras bör du ta in offerter för att få en uppfattning om reparationskostnaderna. Om det är en hel del arbete som behöver göras, kan du gå till säljaren och omförhandla priset. En byggnadsbesiktning kostar normalt ca 9 000 kr.

Ett köpekontrakt och handpenningsavtal, med handpenning om 10 %, reglerar villkoren mellan köparen och säljaren. Ett tillträdesdatum förhandlas fram. Vid tillträdesdatum betalar köparen resterande 90 % av köpeskillingen och köparen och säljaren skriver under, efter fullgjord betalning, undertecknas av köparen och säljaren ett s.k. Köpebrev som är fångeshandlingen för köpet. Med köpebrevet ansöker köparen, sköts vanligtvis av köparens bank, om lagfart hos Lantmäteriet, samt stämpelskatt och exp. avgift för registrering betalas av köparen. Därefter överlämnas nycklar vid tillträdesdatum till köparen.

Köpprocessen för bostadsrättslägenhet

Köparen ombeds göras en okulär besiktning före köpeavtal och om allvarliga fel hittas kan köparen påpeka detta för säljaren och omförhandla priset. Ett köpeavtal, med handpenning om 10 %, reglerar villkoren mellan köparen och säljaren. Ett tillträdesdatum förhandlas fram. Innan köparen kan ha tillträde måste köparen ansöka om medlemskap i bostadsrättsföreningen. Om köparen nekas medlemskap återgår köpet, enligt en standardklausul i köpeavtalet. Om köparen beviljas medlemskap betalar köparen samtidigt medlemsavgift och ev. pantregistering för lån med säkerhet i lägenheten. Vid tillträdesdatum betalar köparen resterande 90 % av köpeskillingen och därefter erhåller köparen nycklar.

Omkostnader vid köp

För bostadsrättslägenhet utgår enbart medlemsavgift till förening, Riksbyggen eller HSB, samt registreringskostnad för pant i lägenheten, som den lokala föreningen eller förvaltaren registrerar och debiterar. Totalt brukar det röra sig om ca 1 500 kr.

För lagfart till fastighet 1,5 % av köpeskillingen i stämpelavgift samt en exp. avgift om 825 kr. För uttag av pantbrev till fastighet 2 % av lånebeloppet och en exp. avgift om 325 kr.

Omkostnader som ägare av en fastighet

För bostadsrätt en hyra (jmf. Utomlands samfällighetsavgift och ägarlägenhet), samt kostnader för hushållsel och hemförsäkring med bostadsrättstillägg. För fastighet och dess byggnader kostnader för uppvärmning, hushållsel, vatten och avlopp, ev. samfällighet, byggnads och lösöresförsäkring och kommunal fastighetsavgift.

Klimatet i Sverige

Sverige har ett mycket mildare klimat än de flesta andra länder i världen som ligger lika långt norrut. Sveriges klimat påverkas av Golfströmmen, en varm havsström som flyter utanför Norges västkust. Sveriges många sjöar och Bottniska viken ger Sverige i allmänhet ett relativt milt klimat.

Maten i Sverige

Traditionell svenska matlagning kan inte jämföras med det sofistikerade franska eller italienska köket. Svensk mat är oftast enkel och tillfredsställande, och numera också nyttig och sund. Under de senaste årtiondena har invandrare från hela världen berikat matkulturen med en mängd spännande rätter. Utländsk snabbmat, till exempel, har blivit en oskiljaktig del av den svenska snabbmatsskulturen. Ordet smörgåsbord är ett vedertaget ord i de flesta språk och välkänt över hela världen. Denna specialitet består av ett antal smårätter, från vilken du kan välja fritt. Ett genomsnittligt smörgåsbord kan exempelvis innehålla ett antal sillrätter, som sötinlagd sill, inlagd sill med lök, senapssill, sill i dill m. fl. sorter, köttbullar, lax, pajer, sallader, "Janssons frestelse", ägg, bröd, kokt och stekt potatis och så vidare. Smörgåsbord fanns redan på 1700-talet, men på den tiden användes det som förrätt till huvudrätten. Men steg för steg har det blivit en måltid i sig.