Italien

Pasta, pizza och fotboll är väl det många tänker på när de pratar om Italien. Men Italien är så mycket mer. Många sammanfattar Italien med tre ord; Estetiskt, passionerat och dramatiskt. Italien ligger i södra Europa och är väldigt lätt att känna igen på världskartan då det är en halvö som liknar en stövel. Till Italien hör även Sardinien och Sicilien som är två öar i Medelhavet. Dessutom hör Elba och cirka 70 andra öar också till Italien. I norra Italien hittar man den stora bergskedjan Alperna. Italien är indelad i 20 regioner och regionerna är i sin tur indelade i provinser.

Att köpa hus och lägenhet i Italien

Utbudet av hus består på landsbygden ofta av äldre hus, oftast i sten eller puts och med typiska byhus i medeltida städer. Givetvis finns det nygbyggda hus och då oftast byggda i den regionens typiska byggnadsstil. I större städer finns nyare hus och lägenhetshus i de nyare stadsdelarna och i de gamla stadsdelarna en blandning av sekelskifteshus och medeltida bebyggelse. Vi på City & Country Homes har stor erfarenhet av att hjälpa kunder köpa hus och lägenheter i Italien.

Köpprocessen

Kunden lägger i de flesta regioner i Italien ett skriftligt bud, "Proposta di Acquisto",  på den fastighet, hus eller ägarlägenhet, kunden är intresserad av och som sedan accepteras av säljaren eller förhandlas fram till ett överenskommet pris. Därefter görs ett preliminärt köpekontrakt, "Compromesso", skrivet både på italienska och engelska, som är ett privat avtal mellan köparen och säljaren. Detta dokument bereds av den lokala fastighetsmäklaren och det kommer att definiera försäljningsvillkor med alla exakta uppgifter om fastigheten, väjningsplikt, betalningar, tillträdesdag och att lägenheten inte belastas av pantsättning vid tillträdet. Vanligtvis, vid undertecknandet av ett preliminärt köpekontrakt betalar köparen en deposition på mellan 10 - 20% av det överenskomna priset. Om säljarna drar sig ur efter att det preliminära köpekontraktet undertecknats måste säljaren betala tillbaka dubbelt av köparens insättning. Om köparen drar sig ur förlorar köparen sina pengar. Detta skyddar köparen från att säljaren säljer till en annan anbudsgivare. Mellan den preliminära överenskommelsen och slutliga köpekontrakt, "Rogito",  framför notarien, får man vänta mellan 1-3 månader. Tid som behövs för att förbereda alla dokument. Observera att det ibland är möjligt att hoppa över det preliminära köpekontraktet och bara göra det slutliga köpekontraktet.

"Codice Fiscale” och bankkonto i Italien

Köparen behöver ordna ett ”Codice Fiscale”, skattenummer och det kan ordnas hos närmsta lokala skattekontor ” Agenzia delle Entrate” i Italien eller hos Italienska ambassaden i Stockholm. Man behöver köpa en fastighet i Italien för att få öppna ett bankkonto och det är helt gratis, men en månadsavgift kan förekomma. Det är viktigt och nödvändigt att ha både ”Codice Fiscale” och ett italiensk bankkonto för att göra det slutliga köpekontraktet

Öppna ett bankkonto

Köparen måste öppna ett italienskt bankkonto eftersom det kommer att bli nödvändigt att föra över pengar till det italienska bankkontot före undertecknandet av det slutliga köpekontraktet. Andra lösningar kan förekomma.

Slutligt köpekontrakt

Slutligt köpekontrakt skrivs under framför en notarie, den professionella auktoritet som verkställer en laglig försäljning. Notariens uppgift är att kontrollera och garantera att fastigheten har en ren lagfart och ta hand om annat problem relaterat till fastigheten skulle framkomma. Försäljningsskatter betalas av köparen och beloppet kommer att bero på vad taxeringsvärdet är på den aktuella fastigheten. Köparen måste vara närvarande för att underteckna alla dokument framför notarien och om köparen inte talar flytande italienska kan köparen biträdas av en kvalificerad översättare och som har, en verifierad av bl a Notarius Publicus i Sverige, fullmakt från köparen. Vid notariebesöket måste köparen betala återstoden av transaktionen, notarien, transferskatt och alla andra kostnader som krävs för att fullfölja kontraktet. Transferskatten beräknas på taxeringsvärdet på den aktuella fastigheten.

Omkostnader vid köp

När du köper en fastighet i Italien kommer du att behöva betala avgifter till notarien och den lokala involverade fastighetsmäklaren och transferskatt. Dessa avgifter listas och förklaras nedan.

TRANSFERskatt

I Italien har varje fastighet ett försäljningspris (det som betalas till säljaren) och ett taxeringsvärde. Taxeringsvärdet registreras i "Catasto" (fastighetsregistret) och denna registreringsprocess kallas "Visura Catastale". Observera att taxeringsvärdet tenderar att vara lägre än det köparen betalar till säljaren. Transferskatt beräknas på taxeringsvärdet.

Om du ska bo permanent i Italien

Om du är bosatt eller planerar att ansöka om uppehållstillstånd inom 18 månader från att du undertecknat det slutliga köpekontraktet ska du betala en transferskatt på 3% av taxeringsvärdet på fastigheten, plus 180 Euro i avgift. Skatten höjs till 4% om du förvärvar fastigheten från ett företag.

Om du ska ha din köpta fastighet som fritidsboende

Du betalar en transferskatt på 10% av taxeringsvärdet på fastigheten. 18% på jordbruksmark. Om du köper en fastighet för permanent boende och sedan inte ansöker om italienskt uppehållstillstånd inom 18 månader efter undertecknandet av det slutliga köpekontraktet, kommer du bli skyldig att betala ytterligare 7% på taxeringsvärdet, samt en avgift.

7% skatt på privat tjänstepension om ni pensionerar er i södra Italien

Italien har från år 2019 infört nya skatteregler i syfte att attrahera utlänningar att pensionera sig i Italien. Om ni bosätter er i någon av regionerna i södra Italien (Sicilien, Sardinien, Kalabrien, Kampanien, Basilicata, Abruzzo, Molise och Puglia/Apulien) i en kommun med högst 20 000 invånare så kan ni som pensionärer ansöka om ST-status (Substitute Tax) som innebär att er skatt på utländska inkomster endast beskattas med en fast årlig skatt om 7 %. Till kategorin utländska inkomster hör svensk tjänstepension från privat sektor om pensionen tryggats via direktpension eller stiftelse. Denna status är giltig i 10 år. På övriga inkomster från Sverige, som allmän pension, svensk tjänstepension från offentlig sektor och privat pensionsförsäkring gäller s k SINK-skatt med 25%.

Notarieavgift

Notarieavgiften varierar beroende på taxeringsvärdet på fastigheten och den valda notarien.

Förmedlingsavgift

Den lokalt involverade fastighetsmäklarenn och alla lokala fastighetsmäklare debiterar 3% provision plus 22% moms (IVA), dock lägst 3 000 Euro plus 22% moms (IVA).

När du äger en fastighet, hus eller ägarlägenhet

Följande räkningar måste betalas, efter förbrukning:

  • El (varannan månad). 
  • Gas (varannan månad). 
  • Telefon (varannan månad). 
  • Vatten (ca 3 gånger per år). 
  • Sopskatt (1 gång per år). 
  • Samfällighetsavgift för ägarlägenhet och hus med gemensam anläggning (varje månad). 
  • ICI, fastighetsskatt som betalas två gånger per år, i juni och i december.

Bonus ristrutturazioni - 50% ersättning vid renovering

"Bonus ristruttazioni" kräver numera att man har inkomst i Italien för att kunna utnyttja denna ersättning. Om man renoverar ett hus eller lägenhet kan man, även som utländsk medborgare, få ersättning av Italienska staten med 50% av renoveringskostnaden, "Bonus ristruttazioni", för nedan specificerade renoveringsarbeten. Man får antingen utbetalt direkt via fakturan från hantverkaren eller entreprenören, "sconto in fattura", eller genom att lösa in ersättningen, “cessione del credito”,  hos en bank och här enklast genom Poste Italiane, som tar ut en mindre administrationskostnad för att hantera inlösen. Maxbelopp att ansöka om per byggnad eller lägenhet är 96 000 Euro, som då ger maximalt 48 000 Euro i ersättning. 

"Manutenzione straordinaria" - Komplett renovering av lägenhet eller hus. Till exempel: ändringar i intern rumsdisposition, med rivning och rekonstruktion av interna skiljeväggar, ändringar av el & VVS, och anslutningar, omdekoration/beslag; byte av fönster och fönsterluckor;

"Restauro e risanamento conservativo" - Renoveringsarbeten som kräver ändrad användning. 

 

"Ristrutturazione edilizia" - Förändringar av fasader (öppna upp eller ta bort fönster och dörrar).

 

Arbete för att göra huset eller lägenheten tillgänglig för funktionshindrade.

 

Arbete för att säkerställa husets eller lägenhetens säkerhet (larm, säkerhetsrindar, etc.).

 

Arbete för att förbättra husets eller lägenhetens energieffektivitet;

 

Arbetar med strukturen av huset eller lägenheten för att säkerställa seismisk säkerhet.

 

Avlägsnande av material som innehåller asbets.

 

Utgifter som ingår i ersättningen:

 

Arbetskostnader och arvoden.

 

Materialkostnader.

 

Moms "IVA" och "imposta di bollo", belopp som betalas till den lokala myndigheten för bygglov. 

 

Ta kontakt till oss för utförligare information.

Klimatet i Italien

Italien har ett Medelhavsklimat, förutom längst upp i norr där klimatet är alpint. Det gör att man kan semestra i Italien både på sommaren, då det är sol och bad som gäller, men även på vintern då det är skidåkning som står på schemat.

Maten i Italien

Det italienska köket är vida känt, inte minst för sin pasta och pizza. Det som är karaktäristiskt för den goda italienska maten är bra råvaror och en enkel tillagning. Maten skiljer sig en del beroende på vilken del av landet som avses.

Måltidens indelning

Antipasto är själva inledningen på en italiensk middag och varierar kraftigt beroende av tid på året och var du äter den. Vanligtvis består den dock av mindre rätter av till exempel grönsaker och kallskuret. Rätten som följer på detta kallas för primo. Här är det ofta pasta, risotto eller soppa som gäller. Secondo är den andra maträtten som består av kött, fågel eller fisk, samt tillbehör som potatis, sallad eller grönsaker. Efterrätten kallas för il dolce och kan vara en bit god ost.

Maträtter

Ingen måltid i Italien är komplett utan just ost eller formaggio som det heter på italienska. Parmesan, Grana padano, Pecorino, Gorgonzola och Mozarella är mycket vanliga ostar och används både till och i olika maträtter. I övrigt finns det som nämnts inget enhetligt över det italienska köket, varje område har istället sina egna specialiteter. I norra Italien äter man till exempel väldigt mycket risotto och är influerade av den österrikiska maten. Mildare kryddning och mycket smör är också vanligt. I regionen Friuli-Venezia Giulia äter man gärna härliga grytor med till exempel bönor, potatis, kål och fläskkött. Kryddorna som ofta används är kanel och dill.

I södra Italien äter man oftast pasta, sardeller, olivolja och oliver, tomater och mat som är mer inspirerad av Medelhavet. Det vi kallar italiensk mat är den mat man äter i allra sydligaste Italien där den är fettsnål och enkel, utan mäktiga såser, mycket grönsaker och frukt och färska fiskar.

Mellersta Italien, som i regionen Toscana, bjuder på maträtter med mycket kött. Träkolsgrillad biff är en mycket populär maträtt, men även bönor, tomater och mandelskorpor är typiska för området. Mellan Adriatiska havet och Appeninerna ligger regionen Marche där man äter mycket vilt, som exempelvis vildsvin och hare. Många italienska byar har också sina egna versioner av fisksoppa, i vilka man har åtminstone åtta olika sorters fisk. I regionen Piemonte är den vita tryffeln en riktig specialitet, samt carpaccio och vitello tonnato som är kalvkött med en sås av tonfisk.

Italienska viner

Det italienska vinet är vida känt. Italien är världens största vinproducent och har även den äldsta vintraditionen i världen. Runt 400 olika sorters vin produceras i landet och flertalet är av mycket god kvalité. Redan år 2000 f Kr började grekerna att odla vindruvor för att göra vin. Det röda vinet är det mest kända. Även om hela Italien tillverkar vin så är det i norra Italien som de finaste vinerna anses komma ifrån. Chianti och Brunellovinerna från regionen Toscana är välkända, samt det vita vinet Frascati från området kring Rom i regionen Lazio.